انتخاب اسم برند، برای همه یک دغدغه همیشگی در فرآیند راه اندازی کسب وکار بوده که بعضا منجر به کلافگی و سردرگمی در افراد میشود.
این سردرگمی فقط در انتخاب اسم برند نیست بلکه حتی ما در انتخاب نام برای یک نوزاد هم به این مشکل برمیخوریم.
حالا ما در این مقاله از سلسه دروس برند و برندسازی قصد داریم تا حد زیادی این چالش را برای شما حل کنیم که به اسم های ماندگار و خلاقانه دست پیدا کنید.
در انتخاب اسم برند هیچ قائده ای وجود ندارد
برخلاف بسیاری از فرآیند های برندسازی، در انتخاب اسم برند نمیتوان چارچوب مشخصی را تعریف کردید.
کافیست به نام بسیاری از برندهای مختلف داخلی و خارجی نگاه کنید که اتفاقا بسیار موفق هم هستند ولی هر کدام از روش های مختلفی برای کسب و کار خود، انتخاب اسم برند انجام داده اند.
اما به طور کلی ما در آکادمی برند ناوک برای اینکه بتوانیم کار شما را در انتخاب نام برند راحت تر کنیم، چاره ای نداریم جز اینکه در ابتدا یک تقسیم بندی بین کسب و کار ها بر اساس حجم بازار و فعالیت آن ها انجام بدیم و به شما بگیم که هر کدام از این دسته بندی ها، چه فرآیندی را برای انتخاب اسم برند بایستی طی کنند.
کسب و کارهای سطح A
در این نوع از کسب و کار ها، رقبای بسیاری در صنعت وجود دارد و مخاطب در معرض انتخاب بین برندها قرار میگیرد. برای این دسته از کسب و کار ها منطقی هست که در انتخاب اسم برند خود، حساسیت و دقت بالایی را باید به خرج دهند.
بعنوان مثال رستوران ها و فست فودی ها، سالن های زیبایی، شرکت های تولیدی و صنعتی، دانش بنیان ها، فروشگاه های اینترنتی بزرگ و بیزنس های صادراتی و… ، در این دسته قرار میگیرند.
فرایند انتخاب اسم برند برای کسب و کارهای سطح A
اگر جزو دسته A هستید، شما علاوه بر زیبایی اسم برند، به سازگاری نام برند با استراتژی ها کسب و کار خود باید دقت کنید. این موضوع باعث میشه نام برندی که انتخاب میکنید، در میان رقبا و مشتریان، از اهمیت و توجه بالایی برخوردار باشد.
۳ کاری که قبل از انتخاب اسم برند باید به آن توجه کنید
مرحله اول (رقبای خود را بررسی کنید): این خیلی مهم است که نام برند شما، نسبت به رقبا، به اندازه کافی متمایز باشد. منظور ما از تمایز، تفاوت در آوا، مفهوم و نوشتار نام برند هست. پس در این مرحله، ابتدا نام رقبای خود را روی کاغذ بیارید.
مرحله دوم (جامعه هدف خود را بشناسید): یک نام برند، فراتر از اینکه ما دوستش داشته باشیم، باید مخاطب هدف با نام برند ما ارتباط برقرار کند. مثلا وقتی مخاطب هدف شما، کودکان هستند، پس باید نامی انتخاب شود که با ذهن کودکانه هم سو باشد و در زبان کودکانه تلفظ شود و بلعکس وقتی مخاطب ما دختران ۱۸ تا ۲۴ ساله هستند، بایستی نامی انتخاب شود که در ذهن دخترانه هک شود.
پس به این سوال پاسخ بدید چه گروهی از جامعه، مخاطب برند شما هستند؟ (لطفا نگید همه ایران!!!).
برای مطالعه بهتر این بخش، پیشنهاد میکنیم مقاله جایگاه سازی برند | پیاده و اجرا را مطالعه کنید.
مرحله سوم(معماری برند شما چگونست): معماری برند یکی از مهترین مواردی هست که قبل از نام گذاری برند انجام بدید.
بعنوان مثال، شرکت سامسونگ از معماری استفاده کرده که هر محصولی را که بخواهد معرفی کند (تلویزیون، موبایل، ماشین لباسشویی، کامپیوتر و…) از نام سامسونگ استفاده میکند و بلعکس شرکت گلرنگ، برای هر محصول جدید خود (روغن اویلا، فامیلا، مریدنت، پوشک مرسی، سافتلن و…) یک نام برند جدید انتخاب میکند و مخاطب هم نمیداند که همه این برندها، متعلق به یک شرکت است.
در معماری برند این نکته اهمیت دارد که اگر میخواهید نام شما هوشمندانه باشد، بایستی بدانید برای چه مدل معماری که دارید، میخواهید انتخاب نام کنید. چون برای هر مدل، یک سری نکات ضروری و حیاتی را باید توجه کنید.
اگر نمیدانید مدل معماری شما چیست، مقاله معماری برند را در آکادمی برند ناوک بخوانید.
حالا پس از اینکه این ۳ مرحله را یادداشت کردید، بررسی کنید ببنید اسم برند انتخابی شما، با این ۳ بخش همسو هست یا خیر.
اگر میخواهید نام گذاری برند یک بار برای همیشه یاد بگیرید، پیشنهاد میکنیم در دوره انتخاب نام برند شرکت کنید.
کسب و کارهای سطح B
این نوع کسب و کارها بصورت متمرکز و یا محلی فعالیت میکنند و در صنعت کاری خود، موضوع برند و برندسازی چندان اهمیت ندارد. چنین کسب و کارهایی ممکن است مشتریان خاص از قبل تعریف شده ای دارند و رقابت با سایر کسب و کار ها خیلی اهمیت نداشته باشد.
بعنوان مثال سوپرمارکت ها و کترینگ های محلی، آرایشگاه ها، کسب و کارهای اینترنتی خورد، مشاغل خانگی، شرکت های بیزینس تو بیزینس و…) در این دسته قرار میگیرند.
در چنین حالتی، تعیین استراتژی های قبل از نام گذاری برند، خیلی اهمیت ندارد و اصلا هم لازم نیست. برای این نوع کسب و کارها، تمرکز فقط بر روی زیبایی نام اهمیت دارد.
چه ویژگی هایی را برای انتخاب اسم برند در نظر بگیریم؟
حالا میخواهیم به طور کلی، چند ویژگی مهم را در خصوص انتخاب اسم برند به شما معرفی کنیم که هر ۲ دسته از کسب و کارهایی که توضیح دادیم، باید در انتخاب نام برند به آن توجه کنند:
متمایز باشد
منظور ما از تمایز این هست که نام شما باید به اندازه کافی از رقبا فاصله داشته باشد (نه هر تمایزی).
بعنوان مثال شرکت مرداس که در زمینه تولید فرآورده های شکلاتی فعالیت میکند، یکی از رقبای این برند از نام مرسا برای خود استفاده کرده است که این نام نسبت به رقبا، از تمایز کمتری برخوردار هست و همیشه با برند مرداس، اشتباه گرفته میشود.
نکته: به هیچ عنوان اصلا سراغ انتخاب اسم برند شبیه رقبا خود نروید، چرا که همیشه بعنوان یک کسب و کار فیک و قلابی که میخواهد از نام کسب و کارها بزرگ سواستفاده کند، قلمداد خواهید شد.
قابل ثبت باشد
یک نام هرچه قدر هم زیبا باشد، تا زمانی که ثبت نشده باشد هیچ ارزشی ندارد. سختگیری های فراوانی برای ثبت نام تجاری وجود دارد که البته این سختگیری ها، از فرآیند ثبت شرکت کمتر است.
پیشنهاد میکنیم قوانین ثبت نام برند را از این لینک مشاهده کنید.
نکته: به هیچ عنوان تا زمانی که برند خود را ثبت نکرده اید، فعالیت های بازاریابی و برندسازی خود را شروع نکنید. بیزینس های بسیاری در کمین شما هستند که از عدم ثبت اسم برند خود غافل شده باشید و نام شما را برای خود ثبت کنند و چند برابر قیمت به خود شما بفروشند.
تلفظ نام بررسی شود
این خیلی مهم است که نام شما آیا در زبان و لهجه مخاطب هدف خود، بدرستی تلفظ میشود یا خیر. بعنوان مثال وقتی کودکان مشتری نهایی شما هستند، بایستی بررسی شود که آیا این اسم برند، در زبان کودکانه به خوبی تلفظ میشود.
یکی از بهترین مثال ها در این زمینه، برند اشی مشی است. این برند با توجه به شناختی که از مخاطب خود داشت، نامی را انتخاب کرد که یک آوا و تلفظ ریتمیک داشته باشد که این موضوع کمک میکرد تا راحت تر در ذهن کودکان حک شود ولی بلعکس، برند قافلانکوه و ایسترم به سختی تلفظ میشود.
انعطاف داشته باشد
مقصود ما از انعطاف در نام برند این هست که به این سوال پاسخ بدیم که اگر بخواهیم محصولات و یا خدمات دیگری هم در کسب و کار خود در آینده اضافه کنیم، میتوانیم از همین نام برند استفاده کنیم یا خیر؟
البته پاسخ به این سوال، ارتباط مستقیمی با معماری برند شما دارد. مثلا شاید شما قصد دارید که برای هر محصول و خدمت خود، یک نام جدیدی خلق کنید. در چنین حالتی، انعطاف خیلی اهمیت پیدا نمیکند.
مثلا برند ایران خودرو آیا میتواند با همین نام، وارد صنعت موبایل شود؟
اگر قصد داشتید بر روی محصولات و خدمات آتی خود، از یک نام برند برای همه بخش ها استفاده کنید با توجه کنید که:
نام شما توصیف کننده فعالیت شما نباشد .
نام شما تداعی کننده صنعت خاصی نباشد.
در برندهای خارجی، سامسونگ به موضوع انعطاف توجه کرده و از نامی استفاده کرده که هر محصول و خدمتی را که اضافه میکند، با نام سامسونگ عرضه میکند و در برندهای ایرانی هم شرکت اسنپ، از نام خود + صنعت جدیدی که وارد میشود، استفاده میکند.
معنادار بودن
هیچ اجباری وجود ندارد که اگر میخواهید اسم برند انتخاب کنید، حتما بایستی معنادار باشد. نام برند های بسیاری مانند رایزینو،زیراکس، کداک، رونیکس وجود دارد که بی معنی هستند و فقط بر آوا و تلفظ کلمه تمرکز شده است.
اما این نکته مهم است که اگر از نام های معنی دار میخواهید استفاده کنید، حتما بایستی معنی این نام، با هویت و ماهیت کسب و کار شما، ارتباط داشته باشد.
بعنوان مثال یک شرکتی که در زمینه نوشابه های انرژی زا فعالیت میکند، از کلمه redbull برای برند خود استفاده کرده است که این تصویر را در ذهن مخاطب تداعی کند که وقتی این نوشابه را میخورید، مثل یک گاو قرمز پر انرژی و قدرتمند میشوید.
نتیجه گیری
ما با ارائه این مقاله قصد داشتیم که قبل از پرداختن به متدها و تکنیک های انتخاب اسم برند، ابتدا یک آگاهی کاملی نسبت به کسب و کار خود داشته باشیم. حال با یک نگاه علمی و منطقی، خیلی راحت تر میتوانیم در درس بعدی به سراغ روش ها و متدهای نام گذاری برند برویم.
در پایان هر سوال و نظری که داشتید، در همین پایین صفحه اعلام بفرمایید تا کارشناسان ما در آکادمی برند ناوک، در کوتاه ترین زمان ممکن به شما پاسخ دهند.
تمرین
|
دیدگاهها (0)