همه برندهای دنیا این راز را میدانند که چه مراحلی را طی کنند تا بتوانند در این فضای رقابتی فشرده، به ذهن مخاطب خود نفوذ پیدا کنند و میزان آگاهی از برند یا Brand Awareness خود را در ذهن ها مخاطب افزایش دهند.
حال اگر شما در ابتدای مسیر برندسازی خود هستید، باید بدانید که برندها در ذهن مخاطب خود، جایگاه های مختلفی دارند و همه به یک اندازه، قرار ندارد.
به بیان دیگر اگر ظرفیت مغز مخاطبان را ۱۰۰ درصد در نظر بگیریم، برخی برندها ۱۰ درصد و برخی برندها شاید ۱۰۰ درصد ذهن مخاطبان را تسخیر کرده اند.
پس در ابتدای راه شما بایستی بدانید که اصلا این طبقه بندی در ذهن مخاطب چگونه است تا در ادامه بتوانید با انتخاب استراتژی های مناسب، برای رسیدن به هر سطح فعالیت کنید و میران نفوذ خود در ذهن مخاطب را تحلیل و بررسی کنید.
حال میخواهیم در این مقاله، به تعریف آگاهی از برند بپردازیم و توضیج دهیم که چگونه میتوانید هر سطح آگاهی از برند را، بر روی مخاطب خود آنالیز و آزمایش کنید.
تعریف آگاهی از برند چیست؟
ساده ترین تعریف آگاهی از برند این است که بگوییم: مخاطبان و جامعه هدف، از برند ما آگاهی داشته باشند و در زمان خرید و یا انتخاب، برند ما جزو یکی از انتخاب هایش باشد.
بعنوان مثال:
- ((وقتی شما مدرس زبان هستید، مخاطب نام شما را شنیده باشد و یکی از گزینه های او برای یادگیری زبان باشید.))
- ((وقتی شما تولید کننده لوله و اتصالات هستید و مخاطب هنگام خرید، نام شما را شنیده و با سایر برندها مقایسه کند.))
- ((وقتی شما یک سالن زیبایی دارید و مخاطب هنگام نیاز به یک خدمت زیبایی، نام شما را در کنار سالن زیبایی های دیگر به ذهن بیاورد و مقایسه کند.))
البته به یاد داشته باشید که آگاهی از برند یا Brand Awareness در ذهن مخاطب، سطوح مختلفی دارد؛ به بیان دیگر سطح یک برند که مشتریانش وفادارانه و بدون حتی مقایسه به سراغ او میروند، با سطح یک برندی که مخاطبانش برای هر بار انتخاب او را با سایر برندهای دیگر مقایسه میکنند، فرق دارد.
چهار سطح آگاهی از برند شامل موارد ذیل است:
- سطح صفر: سطح ناشناخته (Unware of Brand)
- سطح اول: تشخیص برند (Brand Recognition)
- سطح دوم: یادآوری برند (Brand Recall)
- سطح سوم: بالاترین بخش از ذهن مخاطب (TOMA)
سطح ناشناخته یا Unware of Brand
این سطح، پایین ترین سطح در آگاهی از برند است. در این سطح، مخاطب نام برند را تا حالا نشنیده است و حتی در مواجه با نشانه هایی از این برند شامل رنگ، بسته بندی و … ، نمیتواند آن را شناسایی و تشخیص دهد.
این دسته از کسب و کارها در مواجه با نوسانات اقتصادی یا شرایط خاصی در یک کشور، با بیشترین آسیب مواجه خواهند شد و در لبه نابودی قرار دارند؛ به بیان دیگر، در سطح ناشناخته، کسب و کار شما، حتی کوچکترین سهمی را از ذهن مخاطب ندارد که مثالش در کشور ما، بسیار زیاد است.
معمولا وقتی شما در ابتدای راه اندازی کسب و کار خود هستید، طبیعی هست که در این مرحله قرار بگیرید و میزان آگاهی از برند شما توسط مخاطبین، صفر باشد.
البته بخاطر داشته باشیم که برخی از کسب و کارها، بخاطر عدم توانایی در انتخاب مخاطب هدف و سیاست های بازاریابی و تبلیغات غلط، ممکن است حتی پس از چند سال فعالیت، نتوانسته باشند به ذهن مخاطب نفوذ پیدا کنند و جایگاهی برای برند خود در بازار کسب کنند(+).
سطح تشخیص برند یا Brand Recognition
این سطح، یک پله از سطح ناشناخته بالاتر است. در این سطح مخاطب در مواجه با یک نشانه ای از برند، مثل رنگ، لوگو، بسته بندی و نام، میتواند برند را شناسایی کند.
این سطح آگاهی از برند، خصوصا برای کسب و کارهای نوپا، بسیار اهمیت دارد؛ چرا که اگر سیاست های تبلیغاتی و بازاریابی مناسبی را انتخاب کرده باشید، انتظار میرود که پس از اولین فعالیت های بازاریابی و تبلیغاتی و یا کمپینی خود بر روی جامعه هدف، به این سطح رسیده باشید.
تشخیص برند Brand recognition | آزمایش و پیاده سازیبرای آزمایش و پیاده سازی میزان تشخیص برند خود در جامعه هدف، کافیست پس از انجام فعالیت های برندینگ و یا حتی تبلیغاتی خود بصورت رندوم به سراغ مخاطبین رفت و نشانه هایی از برند خود را به آنها نشان دهید و از آنها بخواهید که بگویند آیا این نشانه ها را قبلا جایی دیده اند یا خیر؟ آیا برای چشمشان آشنا بنظر میرسد؟ پاسخ های بله و خیر در این مرحله کفایت میکند؛
اگر بعنوان مثال، شرکت اسنپ این کار را بکند و ببیند که پاسخ ها از بین ۱۰۰ نفر، ۹۰ نفر بله بوده است، آنگاه میگوییم: تشخیص برند اسنپ در جامعه مورد بررسی، ۹۰ درصد است.
اینکه چه نشانه هایی را انتخاب کنید، بستگی به شما دارد. شما میتوانید از نام، رنگ، رایحه، شعار و… استفاده کنید. اگرچه آقای کوین کلر در کتاب مدیریت استراتژیک برند، روش هایی مختلفی مانند امتیاز دادن از ۱ تا ۵ معرفی کرده است، ولی این روشی که ما در آکادمی برندسازی ناوک به شما معرفی کردیم، ساده تر و البته توسط بسیاری از شرکت ها مورد استفاده قرار میگیرد.
به یاد داشته باشید، که آزمایش را فقط بر روی افرادی که در آینده میتوانند مشتریان شما شوند انجام دهید.
بعنوان مثال شما وقتی شما در صنعت زیبایی فعالیت میکنید و هزینه خدمات و موقعیت جغرافیایی شما طوری است که افرادی با سطح درآمدی بالا، مخاطبان هدف شما هستند، دیگر قرار نیست این آزمایش را بر روی آقایان و در کل سطح شهر انجام دهید!
توجه کنید که در این مرحله، مهم نیست که مخاطب بگوید که مثلا این لوگو مربوط به کدام شرکت است. همین که بگوید این رنگ و لوگو برایش آشنا بنظر میرسد، کفایت میکند.
|
یادآوری برند یا Brand Recall
در یادآوری برند این مسئله مهم است که آیا مخاطبان، در زمانی که به یک رده محصول یا یک نیاز فکر میکنند، میتوانند برند شما را بعنوان یکی از برندها در ذهنشان فراخوانی کنند؟
فرض کنید ساعت ۹ شب است و میخواهید برای خود و همسرتان، یک پیتزا سفارش دهید؛ هنگام تصمیم گیری برای سفارش پیتزا، چه برندهایی در ذهن شما نقش میبندد؟ اگر یک ماست بخواهید بخرید چطور؟ اگر یک شلوار کتان بخواهید بخرید چطور؟
این همان یادآوری برند است که یکی از مهمترین پایه های آگاهی از برند و ساختن یک گره اطلاعاتی در ذهن مخاطب برند شماست؛
به بیان دیگر، تمام فعالیت ها و سرمایه گذاری ها در تبلیغات و بازاریابی، باید حداقل در ابتدا بتواند، برند ما را در فهرست فکری و تحلیلی مخاطب جهت بررسی قرار دهد و سپس سراغ آن برویم که چکار کنیم تا مصرف کننده در این لیست، ما را انتخاب کند.
کسب و کارهایی که در ابتدای راه هستند، بصورت طبیعی مشتریان بار اولی را جذب خواهند کرد اما سیاست ها و استراتژی های شما برای درگیر کردن مخاطب تعیین میکند که آیا مشتریان، برند شما را در ذهن خود نگه دارند یا خیر؟
یادآوری برند (Brand Recall) | آزمایش و پیاده سازی
|
یادآوری برند (Brand Recall) در کتگوری های مختلف از دیدگاه مشتری
یادآوری برند ها زمانی که مصرف کننده به یک نیاز در یک کتگوری خاص فکر میکند، کاملا متفاوت است. مثلا به دوغ فکر کنید. زمانی که قصد خرید یک دوغ برای نهار را داشته باشید، ممکن است برند عالیس در ذهن شما نقش ببندد ولی اگر در کنار این دوغ، یک دلستر بخواهید انتخاب کنید، به احتمال فراوان، به جای دلسترهای عالیس، به برند دیگری فکر می کنید.
شاید اگر عالیس به جای این نوع معماری برند که همه محصولات خود را با یک نام عرضه کند، سراغ معماری دیگری مانند گسترش قلمرو با نام های جدید میرفت، نتیجه ای بهتر میگرفت و از سطح آگاهی از برند بیشتری برخوردار بود. مثل سیاستی که برند تویوتا در نام گذاری خودروی جدیدش به نام لکسوس در پیش گرفت.
سطح عالی یا Top Of Mind Awareness
سطح عالی (TOMA) بالاترین سطح از آگاهی برند است و میتوان گفت که آرزوی هر کسب و کاری این است که بتواند با تکیه به دانش برندسازی، به بالاترین سطح ذهنی مخاطب برسد.
در سطح TOMA جامعه هدف اگر بخواهد یک سرویس و یا یک محصولی را دریافت کند، فقط به سراغ یک برند میرود و این یعنی رابطه عمیق عاطفی و منطقی برند، با جامعه هدف خود؛ بهمین خاطر هست که مثلا فردی که گوشی اپل دست میگیرد، اگر به هر دلیلی بخواهد گوشی خود را عوض کند، باز هم به سراغ برند اپل میرود(یعنی وقتی به نیازش که گوشی هوشمند هست فکر میکند، فقط برند اپل در ذهنش نقش میبندد ولی ممکن است کسی که گوشی سامسونگ امروز دست میگیرد، فردا از یک برند دیگری استفاده کند)
همه ما در زندگی خود، برندهایی را در بالاترین سطح ذهنی خود داریم. کافیست یک لحظه به برخی از نیازهای خود فکر کنید.
وقتی بخواهید پیتزا سفارش دهید، ممکن است فقط یک پیتزا فروشی که رابطه عمیقی باهاش داشته باشید به ذهنتان خطور کند و اگر تعطیل بود، قید پیتزا خوردن را میزنید.
وقتی بخواهید سفر برید، فقط یک دوست که باهاش رابطه صمیمی دارد به ذهنتان خطور کند؛ این یعنی در هنگام فکر کردن به یک نیاز، فقط یک فرد یا یک برند در ذهن شما نقش میبندد.
۳ عنصر حیاتی برای رسیدن به سطح TOMA
به طور طبیعی، تعداد بسیار کمی از برندها هستند که میتوانند به این سطح (TOMA) برسند و قرار هم نیست که همه به این به سطح برسند، پس توجه کنید که شما در مسیر برندسازی، در حال حرکت در یک طیف و دامنه ی وسیع هستید و میزان جایگاه برند شما در ذهن مخاطب برای برخی از مخاطبین ممکن است در قسمت TOMA باشد و برخی دیگر در قسمت یادآوری برند یا Brand Recall و یا سایر سطوح باشد.
بخاطر داشته باشید که هر برند موفق بصورت طبیعی، تعدادی از مشتریانش، از هواداران متعصب و افراطی هستند و تعدادی دیگر هم فقط جهت بررسی و بعنوان یکی از گزینه های موجود میان چند گزینه آن را در ذهن داشته باشند.
بعنوان مثال برندهایی مثل سامسونگ، هاکوپیان، زارا و رونیکس و بسیاری از برندهای داخلی و خارجی دیگر که یک برند ارزشمند و موفق محسوب میشود، همچنان در حال حرکت در یک دامنه وسیع هستند.
این دامنه وسیع را میتوانید در تصویر پایین مشاهده کنید که هرچقدر از سطح پایین به سطح بالا حرکت میکنیم، تعدد کسب و کار ها کمتر میشود.
بطور کلی، شما برای حرکت در این دامنه و برای رسیدن به بالاترین جایگاه از منظر مخاطب، بایستی ۳ عنصر، دانش، صبر و پیوستگی را همراه خود داشته باشید.
دانش برندسازی
|
صبرانجام برندسازی و موفقیت در آن اگر چه برای بسیاری یک رویا شیرین محسوب میشود، ولی بدون داشتن صبر، این امر محقق نخواهد شد. در طول این مسیر شما بایستی مدام فعالیت های انجام شده را رصد و آنالیز کنید و تا رسیدن به نتایج نهایی و پیدا کردن جایگاه مطمئن در بازار، صبور باشید و بعد از آن به سراغ حفظ و نگهداری از برند خود بروید. |
پیوستگیبه خاطر داشته باشید که برندسازی، یک پروژه نیست که بعد از یک ماه یا یک سال فعالیت، آن را به پایان برسانید و از طرفی هم اینگونه نیست که امشب کاری را انجام دهید و فردا نتیجه اش را ببینید. فعالیت برندسازی مانند کاشتن بذر، نیاز به رسیدگی و پیگیری مداوم و مستمر دارد.
حتی کسب و کارهای موفق جهانی با جایگاه قدرتمند هم، لحظه ای فعالیت خود را متوقف نکرده اند. اگرچه ممکن است سرعت فعالیتشان کم و زیاد شود ولی همچنان مسیر خود را با استراتژی برندسازی دنبال میکنند. |
تمرین
|
درس بعدی: جایگاه سازی برند (درس چهارم)
درس قبلی: کلید دستیابی به یک برند ارزشمند (درس دوم)
سلام وقت شما بخیر.
مچکرم از مقاله بسیار خوبتون
بنظر من فروشگاه دیجی کالا در سطح toma قرار دارد.
البته اینکه اولین بوده، بی تاثیر نیست فکر میکنم
سلام سرکار خانم زینب وحیدپور
ممنونم از ارسال دیدگاهتون
بله انتخاب دیجی کالا بعنوان سطح toma در صنعت فروشگاه های آنلاین، کاملا درست است.
اما اینکه چون اولین بوده را بعنوان یکی از پارامترهای موفقیتش قرار بدیم، بنظرم تاثیر گذار بوده ولی نه آنقدر که سهم زیادی را داشته باشد.
برندهای بسیاری بعنوان اولین آمدند ولی از صحنه کسب و کار محو شدند.
اولین بودن زمانی مزیت محسوب میشود که بتوانید به سطح توقع بوجود آمده، پاسخگو باشید و با تغییرات رفتار مصرف کننده و سلایق آن، همراه باشید.
برند نوکیا، یکی از مثال های بسیار خوب در این خصوص هست. نوکیا روزگاری بازار تمام دنیا را تصاحب کرده بود ولی امروز......